BetűméretKüldd továbbNyomtatásFőoldal | Egészség & Sport | A szelén, és az E-vitamin csökkentheti a prosztatarák kialakulását

A szelén, és az E-vitamin csökkentheti a prosztatarák kialakulását

A szelén, és az E-vitamin csökkentheti a prosztatarák kialakulását

Szerző: Paul | 2011.10.21
Forrás: manus.hu

A szelén antioxidáns hatású, mely megvédi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól

 A tanulmány során nyolc éven keresztül követtek 724 prosztatarákban szenvedőt és 879 kontroll személyt. A vér szelénkoncentrációját rutinszerűen, a diagnózis felállítása előtt határozták meg, valamint a vizsgálatba bevont résztvevők étkezési szokásait is felmérték.
Korábbi kutatási eredmények során már felvetették, hogy a vér csökkent szelénkoncentrációja esetén a prosztatarák előfordulása 4-5-ször gyakoribb, azonban ez a kutatás volt az első, amely komplexen vizsgálta a szelént, és annak antioxidativ hatását, összefüggését a dohányzással és persze esetleges rákrizikót csökkentő hatását. Az eredmények alapján nincs összefüggést a vér szelénszintje és a prosztatarák rizikója között - kivéve azon férfiak esetét, akik nagy dózisú E vitamin bevitelben részesültek. Náluk a prosztatarák 42 százalékkal kisebb gyakorisággal fordult elő. A szelén antioxidáns hatású, mely megvédi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól, melyek a DNS sérüléséhez, és tumoros betegségek kialakulásához vezethetnek. Ha természetes úton szeretne szelént bevinni a szervezetébe, fogyasszon rákot, lazacot, barnarizst - ezekben ugyanis magas a szeléntartalom.

Na mit szólsz hozzá? (Eddig 0 komment érkezett)

Hirdetés

Facebook

.

Partner oldalak

Hirdetés

Oldaltérkép